Ce este dentiția mixtă?

Ce este dentiția mixtă?

Salut! Sunt Dr. Măseluță de la Colgate și vă voi povesti astăzi ceea ce trebuie să ştiţi despre sănătatea orală în perioada dentiției mixte.

Dar ce este dentiția mixtă?

  • Până la vârsta de aproximativ 6 ani în gurița copilului sunt doar dinți de lapte.
  • În jurul vârstei de 5 ani, vor apărea nişte spaţii între dinţi (dinții vor părea rari), semn că se pregătește erupţia dinţilor permanenţi.
  • MĂSELUȚA CARE APARE ÎN JURUL VÂRSTEI DE 6 ANI ESTE PRIMUL MOLAR PERMANENT!!! ATENȚIE! El este singurul care nu înlocuiește niciun dinte de lapte, ci apare în spatele ultimului molar de lapte.
  • Următorii dinți permanenți încep să apară după 6 ani, continuând până la 12 ani. Astfel, unii dintre dinții de lapte (caninii sau molarii) rămân în guriță până la vârsta de 11-12 ani

PERIOADA DENTIȚIEI MIXTE ESTE CEA CUPRINSĂ ÎNTRE 6 ȘI 12 ANI, perioada în care în guriță avem și dinți de lapte și dinți permanenți, proaspăt erupți. Ea se consideră încheiată atunci când ultimul dinte de lapte a dispărut de pe arcadă.

  • Singurul care apare mai târziu este molarul de minte (al treilea molar permanent) , care apare în jurul vârstei de 18 ani.
  • Dentiţia se poate dezvolta în mod diferit, de la un copil la altul. Consultaţi medicul dentist pentru sfaturi mai detaliate.

Igiena orală în perioada dentiției mixte

Existența pe arcade a dinților de lapte alături de cei permanenți constituie o provocare pentru menținerea unei igiene orale corecte.

Dragi copii, dințișorii de lapte mici, globuloși și uneori cariați (deci oferind locuri unde placa bacteriană poate stagna ușor) sunt mai dificil de periat, mai ales în vecinătatea unor dinți mai mari, cum sunt cei nou apăruți. Pe de alta parte, dinții permanenți nou apăruți sunt foarte vulnerabili (la a se caria) în primii 2-3 ani după erupție și necesită o atenție sporită, prin igienă foarte conștiincioasă.

Trebuie să acordăm atenție periajului corect al ultimilor molari. Este foarte important ca aceşti dinţi să fie îngrijiţi cu atenţie, pentru a evita apariţia şi complicarea cariilor, ce provoacă, de cele mai multe ori, pierderea lor precoce, cu consecinţe grave asupra sănătăţii orale.

Sfaturile cele mai bune:

  • Vizitaţi periodic medicul stomatolog, pentru a evita apariţia sau complicarea cariilor. Medicul stomatolog poate recomanda sigilarea dinților permanenți pentru a proteja de apariţia cariilor sau poate face fluorizări în cabinet, cu produse profesionale.
  • Exersați astfel încât să vă obișnuiți să folosiți zilnic aţa dentară şi apa de gură. Sunt foarte de folos, completând curățarea prin periajul dentar.
  • Este o perioadă în care vizita la medicul stomatolog ortodont este și ea necesară, pentru a preveni sau a trata cât mai timpuriu erupția în poziție incorectă a dinților. Tratamentul ortodontic (cu aparate mobile sau fixe, denumite bracket-uri) este cu atât mai ușor cu cât este efectuat mai devreme.

Dr. Măseluță vă dorește dinți sănătoși și zâmbet strălucitor! Nu uitați că acest lucru depinde în mare măsură de voi! Pe curând și multe salutări și de la Dr. Perie-Tot!