Ce sunt cariile?

Ce sunt cariile?

Sunt Doctorul Măseluță de la Colgate și vă voi explica câteva lucruri utile despre caria dentară.

Ce sunt cariile?

Cariile se formează pe dinți în mai mult etape:

  • Primul pas este slăbirea smalțului – apare o pată albă cretoasă (opacă) pe smalțul altfel lucios. Această pată poate fi VINDECATĂ!!! Cum?? Prin igienă orală corectă și vizite la medicul stomatolog care va ști cum să procedeze pentru a vindeca acea pată.
  • Pasul al doilea – care nu mai poate fi reparat decât printr-o plombă – este formarea unei cavități mai întâi foarte mici apoi din ce in ce mai mari, în smalț și în următorul strat al dintelui, de sub smalț, dentina.

Totul se întâmplă sub acțiunea acizilor produși de bacteriile care descompun zaharurile alimentare. Saliva este cea care ne protejează, împreună cu igiena orală și pasta de dinți cu fluor și cu cea mai nouă tehnologie cu arginină și calciu.

Apariția cariilor este influențată de stilul de viață: de obiceiurile alimentare, de igiena orală (de cât de bine ne îngrijim dinții), de folosirea produselor cu fluor. Și ereditatea joacă un rol în predispoziția la caria dentară.

Copiii și adulții sunt expuși deopotrivă, apariției cariior.

Clasificarea cariei dentare:

  • Carii ale coroanei dentare, porțiunea dintelui vizibilă în gură. Ele se pot forma în șanțurile și gropițele suprafeței cu care mestecăm, în apropierea gingiei sau între dinți.
  • Carii ale rădăcinii, la persoane mai vârstnice.
  • Carii formate în jurul unei plombe – în aceste zone tendința depozitării de placă bacteriană (în care trăiesc bacteriile și produc acizi) este crescută.

Placa bacteriană (denumită și placa dentară) este un depozit moale, lipicios, ce se formează pe dinți și conține în primul rând deșeuri alimentare și bacterii. Acesta poate fi îndepărtat doar prin igienă orală temeinică (prin folosirea periuței, pastei de dinți, a aței dentare, a apei de gură). După aceasta, reîncepe depunerea ei, deci lupta noastră împotriva plăcii trebuie să fie continuă. Prezența plăcii are un rol hotărâtor în formarea cariei dentare, veți vedea mai jos.

Cariile sunt afecțiuni ce trebuie tratate cu multă seriozitate. Netratate, pot distruge dintele, ajungând la pulpa aflată în interior (denumită popular nerv). Atunci este necesar tratamentul de canal, o procedură mai dificilă decât tratamentul unei carii simple. Inflamarea și infectarea pulpei pot duce la formarea unui abces (o infecție la vârful rădăcinii, situate în osul maxilar), al cărui tratament poate fi chiar o intervenție chirurgicală sau extracția dintelui.

Cum pot ști dacă am o carie?

Numai medicul dentist poate pune cu certitudine un diagnostic de carie. Aceasta deoarece cariile se pot dezvolta sub suprafața de smalț, unde noi nu le putem observa.

Când consumăm alimente ce conțin carbohidrați (dulciuri, paste făinoase), oferim hrană bacteriilor din placa dentară, iar acestea produc ulterior acizi, care pregătesc formarea cariilor. În timp, smalțul dinților, slăbit de acești acizi, cedează. De cele mai multe ori, distrugerea dintelui continuă sub smalț (faza în care caria e mai greu de detectat), până când este subminată o porțiune considerabilă a smalțului si acesta se prăbușește, formându-se cavitatea.

Cel mai bun mijloc de a le detecta și de a le trata, înainte să devină mai complicate, este să vizităm medicul dentist pentru controale regulate.

Pot preveni formarea cariilor?

Printr-o conduită corectă, multe din problemele dentare pot fi stopate sau prevenite. Iată ce trebuie să faceți:

  • Periați dinții timp de 2 minute cel putin de 2 ori pe zi și folosiți ața dentară zilnic, pentru a îndepărta placa bacteriană dintre dinți
  • Mergeți la control regulat la cabinetul dentar
  • Formați-vă o dietă echilibrată, limitând dulciurile și pastele făinoase. Daca totuși consumați aceste alimente, încercați să limitați numărul gustărilor (se pot consuma în timpul mesei), pentru a reduce la minim expunerile smalțului la acizi.
  • Folosiți produse de igienă orală ce conțin fluor și noua tehnologie pentru prevenirea cariei cu arginină și calciu.

Mult succes în lupta împotriva plăcii bacteriene și împotriva apariției cariilor! Până data viitoare, vă doresc numai zâmbete frumoase și sănătoase!