Cum se îmbolnăvește gingia și cum se manifestă problemele gingivale?

Cum se îmbolnăvește gingia și cum se manifestă problemele gingivale?

Problemele gingivale încep să se manifeste prin inflamarea gingiei, ea devenind roșie, umflată și sângerândă. Dar care este cauza declanșării inflamației? Cauza cea mai importantă sunt bacteriile din placa bacteriană – pelicula lipicioasă, care se formează pe dinți în mod constant (formată din reziduuri alimentare și care găzduiește bacteriile). Dacă nu îndepărtăm zilnic (minim de 2 ori pe zi), cu multă conștiinciozitate, placa bacteriană, ea va infecta gingia. Dacă nu înlăturăm cauza, mai târziu va fi afectat osul si alte țesuturi care susțin dinții. Astfel dinții vor deveni mobili și treptat vor fi pierduți. Tot placa este și una din cauzele principale ale formării cariei dentare.

Iată cele 3 stadii ale afecțiunilor gingivale:

  • Gingivita: este stadiul incipient, fiind inflamarea gingiei cauzată de depunerea plăcii bacteriene la marginea gingivală (unde se întâlnește gingia cu dinții). Dacă periajul zilnic și folosirea aței dentare nu îndepărtează placa, ea va produce toxine (substanțe nocive) care vor irita gingia. În acest stadiu se observă sângerare în timpul periajului și la folosirea aței dentare. Acest stadiu incipient este singurul REVERSIBIL. Osul și restul țesuturilor de sprijin ale dintelui nu sunt încă afectate.
  • Parodontita: în acest stadiu, osul și țesuturile de sprijin ale dintelui sunt IREVERSIBIL afectate. La marginea gingivală se pot forma pungi, în care placa bacteriană se acumulează și mai intens, agravând problemele. Tratamentul specializat în cabinetul dentar și îngrijirea intensă la domiciliu ajută la oprirea avansării problemelor (dar niciodată la recuperarea stricăciunilor deja produse.
  • Parodontita severă: osul și țesuturile de susținere a dinților sunt distruse, dinții devin mobili și își schimbă pozițiile. Dacă tratamentul intensiv este aplicat prea târziu, dinții vor fi pierduți.

Cum pot afla dacă gingia mea este afectată?

Problemele gingivale sunt frecvent întâlnite în rândul adulților, dar pot să apară la orice vârstă, chiar și în adolescență. Dacă sunt descoperite la timp, ele pot fi total reversibile.

Dacă observați unul din următoarele simptome, mergeți imediat la dentist:

  • Gingie roșie, umflată sau sensibilă
  • Sângerare în timpul periajului și la folosirea aței dentare
  • Miros neplăcut al respirației

Gingia sănătoasă – este fixă, de culoare roz pal și nu sângerează.

Cum se tratează problemele gingivale?

  • În primele stadii, cele reversibile – medicul dentist poate recomanda și explica tehnica de periaj adecvată și folosirea aței dentare și a apei de gură. Printr-o bună igienă orală putem lupta împotriva reconstrucției plăcii bacteriene. Cea mai importantă este îndepărtarea plăcii bacteriene din zona unde se întâlnește gingia cu dinții, numită marginea gingivală.
  • Igienizarea profesională (în cabinetul dentar) este singurul mod prin care putem îndepărta tartrul, format prin mineralizarea plăcii bacteriene (care devine dură și aderentă).

Pentru stadiile mai severe, tratamentele devin mult mai complicate și dificile.

Cum putem ajuta la prevenirea problemelor gingivale?

Vizitând regulat medicul dentist, putem să detectăm stadiile incipiente ale afecțiunilor gingivale, atunci cât încă sunt reversibile.

Igiena orală zilnică conștiincioasă, folosind tehnicile corecte recomandate de către medicul dentist, este hotărâtoare în controlul acestor probleme de sănătate orală. Îndepărtarea plăcii bacteriene din zona unde se întâlnește gingia cu dinții, numită marginea gingivală este foarte importantă.

Doctorul Măseluță vă îndeamnă să vă spălați pe dinți cât mai conștiincios și să aveți grijă de gingia voastră!