Ce sunt microbii?
În gurița fiecărui copil există niște ființe mici, atât de mici încât nu pot fi văzute cu ochiul liber, ci doar cu un instrument special, numit microscop. Când privesc prin microscop, oamenii de știință văd acești microbi, care „își dau mâna” și se unesc, acoperind dinții. Această peliculă formată de microbi pe dinți poartă numele de „placă microbiană”. În timp, datorită plăcii, în dinți se formează cavități ca găurile din cașcaval, numite carii. Când aceste cavități sunt foarte profunde, apare durerea și suferă nu doar dintele, ci întregul corp.
Ce este de făcut?
Este foarte simplu: dacă microbii sunt îndepărtați de pe dinți, atunci cariile nu se mai formează, iar tu rămâi un copil sănătos și fericit. De aceea, trebuie să înarmăm dinții cu o platoșă puternică și să folosim arme eficiente împotriva microbilor. Fiecare copil poate fi un general de armată, care să conducă această luptă dimineața, imediat după ce a deschis ochișorii și seara, înainte de culcare.
Periuța de dinți
Prima armă pe care o poți folosi este periuța de dinți. Ia-o de mână pe mama ta și mergi la magazin. Alegeți o periuță potrivită vârstei tale, cu perii moi sau medii, care să „măture” bine dințișorii. Apoi, în baie, pune puțină pastă pe această periuță – cam cât un bob de mazăre – și curăță dinții făcând mișcări în formă de cerc. Nu uita de partea dinspre limbă a dinților! Și ea trebuie periată! La fel și limba. Cu cât periajul este mai corect, cu atât mai mulți microbi sunt îndepărtați din guriță.
Pasta de dinți
Cea de-a doua armă pe care o poți folosi în lupta cu microbii cei răi este pasta de dinți. Ea conține o substanță care întărește smalțul, „platoșa” dinților, astfel încât cariile să nu poată fi „săpate” în el. De asemenea, pasta de dinți poate conține o altă substanță importantă, care face ca microbii să nu se simtă bine-primiți în gurița ta și să își piardă puterea de a face rău.
Atenție, părinți!
Alegerea pastei de dinți este foarte importantă! Țineți cont de vârsta copilului și citiți cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărați. Studiile arată că cele mai eficiente paste de dinți conțin două substanțe:
- fluorul, un mineral care întărește smalțul dentar și chiar repară zonele demineralizate ale acestuia
- și arginina, un aminoacid natural folosit de unele bacterii pentru a produce amoniac, neutralizând astfel aciditatea rezultată din descompunerea zaharurilor.
Dacă, însă, medicul dvs. dentist v-a recomandat să îi administrați micuțului tablete cu fluor, sfătuiți-vă cu stomatologul cu privire la alegerea pastei de dinți.
Ața dentară
Microbii sunt foarte iscusiți în a se ascunde de periuță și pastă. Ei se înghesuie între dinți și sunt foarte greu de îndepărtat de acolo. Dar noi știm ce armă să folosim în acest caz: ața dentară. Înfășurăm așa dentară pe degetele arătătoare de la ambele mâini sau folosim un dispozitiv special, apoi pătrundem în spațiile dintre dinți și scoatem de acolo resturile alimentare și microbii, pe care, tii minte, nu reușești să îi vezi cu ochiul liber.
Atenție, părinți!
Până la vârsta de doi, trei ani, trebuie să spălați dvs. copilul cu periuță și pastă. După aceea, pe măsură ce abilitățile micuțului se dezvoltă, se poate spăla singur, dar sub supravegherea dvs. Nu uitați să îl spălați foarte bine și pe ultimele măsele! Dacă spațiile dintre dinți sunt foarte mici, atunci folosiți ața dentară. Dacă, însă, există spații mai mari între dinți, poate fi necesară suplimentară a unor periuțe interdentare.
Generalul și armata lui
Nu uita! Fiecare copil poate fi un mic general, care are o armată de dinți pe care trebuie să îi înarmeze zilnic în lupta împotriva cariilor. Ai grijă de soldații cei albi și puternici, ei te vor ajuta să mănânci sănătos, să vorbești corect și să zâmbești fermecător atunci când te simți fericit.