De ce sunt importanți dinții de lapte?
Dințișorii de lapte sunt dințișorii copiilor mici, care încep să se schimbe ]n jurul vârstei de 6 ani. Ei sunt folositori pentru a mesteca bine alimentele, a avea un zâmbet frumos (un aspect frumos) și sănătos și a vorbi corect.
Pentru părinți:
Dinții de lapte cariați pot da dureri și infecții (uneori influențând și sănătatea generală, cu febră). Ei mențin spațiul în care vor erupe dinții pemanenți. Dacă au carii, mențin un mediu cu infecție în întreaga guriță – este greu ca dinții permanenți să fie sănătoși într-un astfel de mediu. Neglijarea lor (gândindu-ne că se schimbă cu alții) este o greșeală serioasă.
Cum putem proteja dințișorii?
Pentru părinți:
Măsurile de prevenire ale problemelor dințișorilor și gingiei trebuie să înceapă la vârste foarte mici. Scopul părinților este păstrarea dinților sănătoși până la 16-18 ani, pregătirea unei vieți adulte în care dinții vor fi îngrijiți și sănătoși.
Pentru a avea grijă de dințișori
- trebuie să îi periem în fiecare zi de 2 ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor
- să mâncăm cât mai puțin dulciuri, napolitane, biscuiți (mai ales să nu le mâncăm pe cele cleioase, lipiciose), sucuri dulci și acidulate
- să vizităm medicul stomatolog (de 2 ori pe an), pentru ca acesta să consulte dințișorii înainte ca aceștia să aibă vreo problemă.
Când trebuie să înceapa periajul?
Pentru părinți:
Odată ce primul dințișor apare în gurița sugarului, trebuie început periajul (cel puțin o dată pe zi). Până atunci se folosește un tifon înfășurat pe deget cu care se curăță gingia. Se folosesc mișcări circulare până la vârsta (medicul stomatolog este cel care poate explica și demonstra periajul corect adecvat fiecărei vârste și fiecărui pacient).
La ce ne ajută fluorul?
Fluorul este prietenul dințișorilor! El se găsește în pasta de dinți și ajută copiii să aibă dinții mai sănătoși!
Pentru părinți:
Fluorul este un element care face dinții mai rezistenți la carie. Reduce diferența cariilor cu pănă la 60%. Fluorul se aplică acasă – prin pastele de dinți sau la cabinet – prin lacuri sau geluri speciale.
În anumite cazuri, sunt necesare tratamente mai complicate – medicul stomatolog cu experiență pedodontică este cel care va indica tratamentele speciale.