Dr. Măseluță și Dr. Perie-Tot – mai puternici și mai în formă decât oricând, în lupta cu apariția cariilor dentare!

Dr. Măseluță și Dr. Perie-Tot – mai puternici și mai în formă decât oricând, în lupta cu apariția cariilor dentare!

Sunt Dr. Măseluță de la Colgate și de acum înainte vă voi da sfaturile împreună cu colega mea, Dr. Perie-Tot.

Astăzi vă voi povesti de ce suntem acum mai în formă și mai puternici!

Fluorul și igiena orală sunt armele prin care putem lupta împotriva apariției cariei dentare.

Mâncând, resturile alimentare se depun sub formă de placă bacteriană pe dinți. Printre aceste resturi se află zaharurile, care sunt dușmanii smalțului dinților. Zaharurile se găsesc în orice dulciuri, paste făinoase (biscuiți, sticsuri, napolitane), sucuri dulci, fie ele și naturale, fructe. Deci, mai ales pe cele sănătoase cum ar fi fructele și sucurile naturale de fructe nu prea avem cum să le evităm….. Ce putem face, este să le consumăm grupat și nu de foarte multe ori pe zi (să nu depășim 3 mese și 2 gustări pe zi), pentru că de fiecare dată când aducem zaharuri noi în gură are loc un atac asupra smalțului.

Cum atacă ele smalțul? Anumite bacterii care trăiesc pe dinți, adăpostite în depozitul moale care se numește placă bacteriană, se hrănesc cu aceste zaharuri din alimente. Hrănindu-se cu ele, le descompun și dau naștere unor resturi care se numesc acizi. Dacă acizii sunt produși în abundentă (dacă avem un consum mare de zaharuri) și smalțul nu are timp să se refacă (el se reface ajutat de salivă și periajul cu periuța și pastele de dinți cu fluor) atunci acizii slabesc structura smalțului și produc un început de carie (când apare doar o pată albă pe smalț) și apoi caria propriu-zisă (apare chiar o cavitate în smalț)

Atâta timp cât vorbim despre doar o pată, ar mai exista posibilitatea să ajutăm la repararea aceastei pete. Cum? Tot cu ajutorul unei igiene bune și a fluorului. Medicul stomatolog poate aplica soluții cu fluor și în cabinet, periodic. Deci este posibil ca unele dintre petele albe să nu se mai transforme în carii, dacă suntem conștiincioși în ceea ce privește îngrijirea orală.

Periajul dinților ne ajută ca depunerea de placă bacteriană să fie cât mai mică și periodic (de două ori pe zi, înainte de culcare și dimineața) să fie îndepărtată. Chiar dacă ea se reface singură tot timpul, trebuie să ne străduim să o îndepărtăm cât mai bine posibil printr-un periaj cât mai corect și complet.

In paralel, fluorul din pastele de dinți întărește smalțul și îl face mai puțin predispus atacului acizilor.

In plus față de fluor, s-a mai descoperit o substanță care, adăugată fluorului în pastele de dinți poate repara și mai eficient aceste pete albe: substanța se numește arginină. Cercetătorii au studiat timp de 8 ani și au demonstrat că este eficientă și că datorită folosirii ei împreună cu fluorul apar și mai puține carii.

Nu uitați: igiena orală, alimentația și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt armele noastre împotriva cariilor dentare! Este mult mai bine să previi decât să tratezi cariile!

Pănă data viitoare, numai zâmbete sănătoase!