Dr. Perie-Tot perie toți dinții de două ori pe zi!

Dr. Perie-Tot perie toți dinții de două ori pe zi!

Dragi copii, sunt doctorița Perie-Tot și vreau să vă dezvălui azi secretul numelui meu. Sunt sigură că ați întâlnit copii pe care îi cheamă Cojocaru, Dulgheru sau Croitoru. Aceste nume sunt, de fapt, denumirile unor profesii pe care bunicii, străbunicii sau – cine știe? – poate stră-stră-străbunicii lor le-au avut.

Da, ați ghicit. Profesia mea este să perii dinții copiilor și să îi învăț pe copii să își curețe, la rândul lor, toți dinții.

Ce se întâmplă dacă nu vă periați dinții?

În guriță există foarte mulți microbi – niște ființe mici pe care nu le putem vedea decât cu ajutorul unui instrument care mărește lucrurile, numit microscop. Acești microbi se hrănesc, și ei, exact cu ceea ce mâncați voi. Și ghiciți ce! Microbilor le plac foarte mult zaharurile, care se găsesc în alimentele voastre preferate: prăjituri, bomboane și caramele, covrigei, sticksuri, ba chiar și în fructe și sucuri de fructe foarte sănătoase.

Din zaharuri, microbii produc niște substanțe, numite acizi, cu care atacă apoi dinții.

Veți spune: dar dințișorii sunt foarte tari și rezistenți la orice atac! Așa este, pentru o bucată de vreme, dinții rezistă la atacul acizilor proveniți din zaharuri. Saliva curăță în timpul zilei gurița și, prin substanțele puternice pe care le conține, elimină o mare parte a acizilor, ajutând dinții să rămână sănătoși.

Microbii, însă, sunt foarte inteligenți. Ei știu că „unde-i unul, nu-i putere”, așa că se adună mai mulți și își unesc forțele, formând grupuri numite „colonii”. Coloniile de microbi conțin și resturi alimentare, acizi și alte substanțe și formează o peliculă care se lipește pe dinte așa cum se lipește gemul pe felia de pâine! Această peliculă se numește placă microbiană.

Acoperiți de pelicula cea lipicioasă, dințișorii încep să își piardă puterea de a lupta cu acizii. Am putea spune că obosesc, exact așa cum obosiți și voi când alergați prea mult în parc. Acizii sapă niște găuri în smalțul care, acum, nu mai este așa de puternic. Aceste găuri – cariile dentare – se măresc pe zi ce trece și apare acea senzație neplăcută de durere.

Cum putem învinge acizii din placa microbiană?

Cariile dentare se măresc în timp. Dacă, însă, medicul dentist le descoperă la timp, în stadiile de început, poate opri dezvoltarea lor. Stomatologul poate aplica pe smalțul alb al dintelui un gel care conține o substanță numită fluor – cam la fel cum pensulezi tu acuarelele pe foaia albă la ora de desen. Fluorul, substanța care face smalțul mai puternic și mai rezistent la atacul acizilor, se găsește și în pasta de dinți pe care o cumpărați voi, împreună cu mama, de la magazin.

Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, dimineața imediat cum v-ați trezit și seara, înainte de culcare. Periuța de dinți cu perii moi, schimbată o dată la două, trei luni, va mătura o mare parte din placa microbiană.

Totuși, nu este suficient ca smalțul să fie rezistent. Este important ca acizii cei răi, care cariază dinții, să fie înlăturați. Pentru aceasta, tot în pasta de dinți, am pus o substață foarte eficientă care luptă cu acizii proveniți din zaharuri, numită arginină. Împreună, fluorul și arginina sunt mai puternici decât toți microbii la un loc!

Așadar, dragi copii, amintiți-vă să vă periați dinții de două ori pe zi. Copiii cu dinți curați pot purta și ei, cu mândrie, numele meu: Perie-Tot. Eu asta îmi doresc: o lume plină de copii sănătoși și fericiți, pe care să îi cheme Maria Perie-Tot, Andrei Perie-Tot, Flavia Perie-Tot, Cristian Perie-Tot… Care este numele vostru?