Dinţii copilului pot fi afectaţi de bacterii transmise de părinţi?
Da. Bacteriile care infectează cavitatea orală se pot transmite prin contact – copilul duce degetele la gura dumneavoastră, apoi la propria gură. De aceea este foarte important să vă menţineţi dinţii şi gingiile sănătoase.
Pe lângă aceasta, cercetările arată că, deoarece sângele femeii însărcinate circulă şi în organismul fătului, orice infecţie a gurii – o afecţiune bucală sau a gingiilor (parodontală) – poate afecta copilul. Conform cercetărilor efectuate în SUA, afecţiunile și infecţiile cavităţii bucale sunt asociate şi cu naşterea prematură sau cu naşterea unor copii cu greutate scăzută.
Se pot preveni „cariile de biberon” prin alăptarea la sân?
Specialiştii recomandă alăptarea la sân ca fiind cea mai sănătoasă pentru sănătatea generală a copilului. Aceasta nu înseamnă însă că prin alăptarea la sân se poate preveni apariţia „cariilor de biberon”.
Pentru prevenirea „cariilor de biberon”:
- Evitaţi să hrăniţi sugarul în timpul nopţii, nu îl luaţi în pat cu dumneavoastră pentru a se hrăni cât doreşte. Astfel, laptele se poate aduna în gura copilului, formând acizi încontinuu în timpul nopţii. Acizii duc la formarea cariilor.
- Nu lăsaţi biberonul la dispoziţia copilului tot timpul.
- Asociaţia Medicilor Dentişti Americani recomandă să obişnuiţi copilul să bea din ceaşcă chiar dinaintea împlinirii vârstei de un an.
Este bine să lăsăm copilul să-şi sugă degetul?
Suptul degetului mare este normal la sugari, însă ar trebui să se oprească singuri până la vârsta de 2 ani.
- Dacă suptul degetului continuă şi după vârsta de 2 ani, încercaţi totuşi să-l dezobişnuiţi până la 4 ani.
- Dacă se prelungeşte după vârsta de 4 ani, acest obicei va duce la creşterea dinţilor strâmbi, înghesuiţi şi/sau la probleme de ocluzie.
Este indicată folosirea suzetei?
Da, dar să nu o înmuiaţi în zahăr, miere sau lichid îndulcit. Pe lângă aceasta:
- Încercaţi să faceţi copilul să renunţe la suzetă până la vârsta de 2 ani (după vârsta de 1 an deja trebuie descurajată utilizarea ei).
- Reţineţi că, deşi pentru sănătatea copilului este irelevant dacă îşi suge degetul sau o suzetă, între acestea două se recomandă alegerea suzetei, deoarece va fi mai uşor să-l dezobişnuiţi de ea.
Cum putem peria dinţii unui copil mic?
Utilizaţi o periuţă cu capul mic şi cu perii moi. Periaţi cu o mişcare circulară toată suprafaţa dinţilor, în special în locul unde se întâlnesc cu gingia. Când mergeţi cu copilul la dentist pentru prima oară (odată cu apariția primului dințișor în gură), rugaţi medicul să vă arate cum se face un periaj corect.
Folosiți și pasta de dinți fluorurată adecvată vârstei. Cantitatea de pastă de pe periuță trebuie să fie între o ‘urmă de pastă’ și maximum un bob de mazăre.