Medicul stomatolog chiar este prietenul copiilor!

Medicul stomatolog chiar este prietenul copiilor!

Seria webinarelor organizate de Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România alături de Crucea Roșie Română, cu susținerea Colgate, în cadrul Programului Școlar Colgate „Zâmbește pentru viitor!”, s-a încheiat cu cel având tema „Medicul stomatolog, prietenul copiilor”.

Chiar dacă poate părea o utopie, prietenia dintre medicul stomatolog și copil este posibilă. O experiență nereușită într-un cabinet stomatologic poate poate fi anulată, ștearsă din memoria copilului doar schimbând contextul, așa încât relația medic stomatolog – copil să devină cu totul alta, una de prietenie. Există trei tipuri de situații: când copilul este cooperant, când plânge și nu este cooperant sau când, deși este foarte speriat, este totuși cooperant.

Pentru ca relația între copil și medicul stomatolog să prindă contur, este bine ca prima vizită în cabinet să aibă loc înainte de împlinirea vârstei de un an, pentru ca cel mic să se familiarizeze cu acest mediu. Iar pentru părinte este un bun prilej de a primi sfaturi cu privire la igiena dentară a copilului, la păstrarea sănătății lui orale și la stabilirea intervalelor regulate în vederea controalelor profilactice.

După împlinirea vârstei de un an, chiar și în absența problemelor dentare, controalele stomatologice sunt binevenite. De altfel așa este și cel mai bine să se întâmple, nu atunci când copilul are un abces, un traumatism, o durere, când oricum vine plângând, iar mediul în care ajunge pentru a-i fi tratată problema și persoana care o face îi sunt străine.

Un alt aspect deosebit de important este cum se vorbește acasă despre medicul stomatolog. Acesta trebuie prezentat mereu ca personaj pozitiv, nu ca o alternativă de temut. Așa NU: „Dacă nu te speli pe dinți o să ajungi la medicul stomatolog!” Așa DA: „Medicul stomatolog a ajutat, ne-a învățat, a curățat, a îndepărtat, a rezolvat.”

”Explicați concis, de acasă, ce urmează să se întâmple. Dacă este vorba de o consultație, să știe că e vorba de o consultație. Dacă e vorba de un periaj sau de un tratament, să știe acest lucru de acasă. Nu plecăm cu ideea că urmează un consult, iar noi vom face un tratament dentar. Copilul se va simți mințit. În același timp e foarte important să nu faceți promisiuni în numele medicului stomatolog. De exemplu, «Mergemm acolo, doamna doctor n-o să-ți facă nimic.» Pentru un copil nimic înseamnă nimic, așa că inclusiv un periaj dentar poate fi considerat o încălcare a promisiunii de acasă. Promisiuni precum «Îți voi cumpăra o mașinuță, îți voi cumpăra o carte, o consolă sau o păpușă dacă stai cuminte la medicul stomatolog», de asemenea nu sunt indicate. De ce? Îi dam senzația copilului că pentru aceste daruri trebuie să stea cuminte la medicul stomatolog. El trebuie să stea cuminte pentru că are nevoie de o bună sănătate orală”, recomandă Silvia Per, medic stomatolog.

 

 

Pentru a se crea o relație de prietenie între medicul stomatolog și copil, acesta trebuie lăsat să interacționeze cu profesionistul, iar între ei să se stabilească reguli fără intervenția părintelui. Cu cât aceasta este mai limitată, cu atât transferul de autoritate din timpul tratamentului (de la părinte la medic) va fi mai ușor de realizat. O discuție între părinte și medic, înaintea consultației/tratamentului, în care să-i puneți toate întrebările și să-i prezentați temerile și dorințele pe care le aveți, este foarte utilă. Atenție! Copilul nu trebuie să fie prezent la această discuție!

 

O altă greșeala pe care părinții o fac adesea este că spun copilului: ”Nu îți face griji, nu o să te doară.” ”Chiar dacă durerea este pusă în negație, copilul nu a auzit decât cuvântul «durere» și va fi greu să-l convingem că lucrurile vor sta altfel. Mai bine ne ferim de orice cuvânt care derivă de la cuvântul durere. De multe ori chiar și termeni precum «bondărelul», «albinuța», pot trezi teama în copii. Nici adulții nu ar vrea ca un bondărel sau o albinuță să le trateze dinții”, a mai precizat dr. Silvia Per.

 

Cum este cel mai bine să procedeze părintele pentru a acomoda copilul cu mediul cabinetului de medicină dentară? Înlocuind poveștile negative cu exemple pozitive. Un copil care își va vedea fratele, sora sau cel mai bun prieten pășind cu încredere în cabinet și cooperând cu medicul stomatolog, are cele mai mari șanse de a avea un comportament asemănător.

Nu uitați, dragi părinți, că sănătatea orală a copilului începe acasă. Începe odată cu periajul, de la apariția primului dinte și se menține printr-o rutină a igienei dentare, pe care dumneavoastră trebuie să o instituiți. Nu medicul stomatolog e cel care să impună reguli, pentru că regulile impuse de un străin s-ar putea să nu aibă efect asupra copilului. El este, însă, cel care va explica importanța igienei dentare și va da sfaturi. Pentru copil este important și modul în care îi sunt prezentate regulile, să fie tot unul pozitiv. Nu îi veți spune «Nu e bine să mănânci dulciuri» ci «Ai putea mânca dulciuri doar ca desert, dar nu de mai multe ori pe zi, la ore diferite și nici când nu ai posibilitatea să te speli pe dinți după ce le mănânci.»”

Dragi părinți, dacă aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la această temă, specialiștii vă așteaptă pe pagina Facebook „Dinți și părinți” pentru a vă oferi răspunsuri, sfaturi și recomandări. Obiectivul tuturor, al dumneavoastră și al nostru, este și va rămâne întotdeauna sănătatea orală a copiilor. Și zâmbetele lor perfecte!