Pentru că iubește copiii cuminți și vrea ca ei să râdă fericiți, Doctorul Măseluță s-a hotarât să ne dezvăluie câteva din „secretele meseriei”. Nu trebuie neapărat să fii iepuraș ca să ai dinți puternici și sănătoși! Cunoscând aceste secrete, orice copil, ba chiar și orice părinte pot să se mândrească cu un zâmbet strălucitor. Sunteți pregătiți?
Secretul nr. 1
Fiecare dințișor își dorește să fie curat.
Primul dinte temporar apare pe arcadă în jurul vârstei de șase luni. Mămica trebuie să îl șteargă în fiecare seară, înainte de culcare, cu un tifon umed sau să îl spele cu o periuță de dinți pentru copii, adaptată vârstei. Dinții de lapte apar unul după altul, la un interval de aproximativ șase luni, ca niște musafiri mici, albi și rotunzi. Deși stau doar câțiva ani în gurița copilului, ei au un rol foarte important în alimentație, în dezvoltarea vorbirii și îi oferă prichindelului un aspect fizionomic plăcut. În plus, ei păstrează locul pentru dinții definitivi, care erup în jurul vârstei de șase anișori.
De aceea, este foarte important ca dinții de lapte să fie sănătoși. Doctorul Măseluță recomandă periajul de două ori pe zi, dimineața imediat cum ne-am trezit și seara, înainte de culcare.
Sfat pentru mămici și tătici
Ce poate fi mai interesant decât să te joci cu periuța de dinți? Oferiți-i copilului o periuță de dinți pentru copii și lăsați-l să o roadă! În felul acesta se va obișnui cu periuța și spălatul dinților va putea deveni un moment amuzant, familiar, al zilei.
Secretul nr. 2
Dințișorilor le place pasta de dinți!
Toate alimentele care ne plac – prăjituri, caramele, grisine – ba chiar și fructele sănătoase precum bananele și portocalele, conțin zaharuri. Microbii care trăiesc pe suprafața dinților, formând o peliculă lipicioasă numită „placă microbiană”, adoră zaharurile! Ei le descompun, formând acizi care demineralizează smalțul. Astfel apare caria dentară.
Există, totuși, o soluție! Ba chiar două! Pasta de dinți conține niște substanțe de mare ajutor în lupta împotriva cariilor. Ele poartă numele de Fluor și Arginină. Fluorul face smalțul dinților mai puternic, iar arginina luptă împotriva acizilor răi proveniți din descompunerea zaharurilor, care, altminteri, ar ataca smalțul și ar conduce la apariția cariilor.
Sfat pentru mămici și tătici
Alegeți o pastă de dinți pentru copii și folosiți la fiecare periaj o cantitate mica, de dimensiunea unui bob de mazăre. Discutați cu medicul de families sau cu stomatologul despre posibilitatea de a administra copilului soluții sau pastile cu fluor.
Secretul nr. 3
Dințișorii iubesc medicul dentist!
Există un prieten fidel al dinților sănătoși: medicul dentist. El folosește o „lampă fermecată”, cu ajutorul căreia descoperă cariile dentare foarte mici din smalț. Apoi, cu „albinuța”, medicul repară aceste carii și reface dintele bolnav. De asemenea, medicul poate aplica pe smalț geluri și paste cu fluor, care vor face dințișorul mai rezistent în fața atacului acid.
Doctorul Măseluță decomandă să vizităm medicul dentist de două ori pe an. Problemele mai grave – de exemplu cariile profunde sau dinții incorect aliniați pe arcadă – vor fi tratate de medici specialiști în stomatologie pediatrică și ortodonție.
Sfat pentru mămici și tătici
Vizitați medicul dentist împreună cu prichindelul înainte de apariția problemelor dentare. În acest fel, copilul dvs. se va familiariza cu cabinetul dentar și se va împrietenii cu echipa formată din medicul dentist și asistentă.
Nu uitați! Ca să puteți râde cu toți dinții, aceștia trebuie îngrijiți în fiecare zi, prin periaj dentar dimineața și seara, înainte de culcare, folosind pasta de dinți cu fluor și arginină, prin renunțarea la gustările dintre mese și la alimentele bogate în zaharuri și prin vizitele la cabinetul dentar de două ori pe an.