Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie pediatrică, vă oferă înregistrarea celui de-al treilea webinar al campaniei „Zâmbește pentru viitor”.Citiți și răspunsurile oferite de dr. Aneta Munteanu, Medic primar stomatolog, Doctor în Științe Medicale, Asistent Universitar, părințior care au adresat întrebări înainte și în timpul webinarului.
Dr. Aneta Munteanu răspunde întrebărilor părinților
1) ÎNTREBARE
Prima experiență la dentist a celui mic nu a fost foarte plăcută. Acum nu reușesc să îl conving să mai mergem și are o măsea cariată care îl doare. Ce mă sfătuiți?
RĂSPUNS AM
Puteti sa incercati la alt cabinet stomatologic, la un medic pedodont, care este specializat in tratamentul copiilor.Sunt unele cabinete la care tratamentul copiilor care se tem de stomatolog se poate face cu inhalo-sedare. Copilul sta pe scaunul stomatologic, cu o mascuta pe fata (ca la aerosoli) si inspira prin ea “putin curaj”. Este un amestec de gaze (oxygen si protoxid de azot) care il ajuta sa se relaxeze si sa accepte mai usor tratamentul stomatologic.
2) ÎNTREBARE
Ce presupune anestezia în cazul copiilor? Îmi este destul de teamă.
RĂSPUNS AM
Sunt mai multe feluri de anestezii:Anestezia de contact presupune aplicarea unui gel pe gingie si se face, de exemplu, cand se extrage un dinte de lapte care este foarte mobilAnestezia prin infiltratie presupune o injectie si ea se poate indica, de exemplu, cand tratam o carie foarte aproape de nerv sau o carie complicata cu inflamatia pulpei sau cand trebuie sa extragem un dinte de lapte care nu are mobilitateExista si tratament stomatologic sub anestezie totala – acesta se face in spital, cu un anestezist alaturi si se indica la pacientii cu nevoi speciale si la copiii mici care au multe carii.
3) ÎNTREBARE
Fetița mea are 5 ani și dinții din față îi sunt negri. Spune că nu o dor. Sunt carii?
RĂSPUNS AM
Aici sunt 2 variante:Varianta mai putin grava ar fi ca are o coloratie pe dinti. Aceasta coloratie este data de niste bacterii din gura. Se trateaza foarte simplu, prin periaj professional efectuat in cabinetul stomatologic.Varianta mai complicata este ca dintii sa aiba carii. Si atunci medicul stomatolog trebuie sa hotarasca ce tratament este indicat, avand in vedere ca acesti dinti se schimba in mod obisnuit la 7-8 ani.
4) ÎNTREBARE
Pentru tartru la copii ce recomandați? De la ce vârstă îi pot face copilului detartraj?
RĂSPUNS AM
Daca un copil are tartru se poate face detartraj si periaj, evident daca acel copil este cooperant.Nu exista o varsta minima la care se indica detartrajul. Daca este un copil cooperant si I se explica si I se arata inainte in ce consta tratamentul, se poate face chiar si de la 4-5 ani.
5) ÎNTREBARE
Am avut probleme cu dinții de când mă știu. Toată copilăria am petrecut-o în cabinetele dentiștilor. Se moștenește?
RĂSPUNS AM
Nu se mostenesc problemele. Copiii pot mosteni de la parinti o structura mai deficitara a dintilor si atunci pot sa le apara mai usor carii. De asemenea, se mai intampla ca un copil sa mosteneasca niste maxilare mai mici de la un parinte si dinti mai mari de la celalalt parinte si astfel copilul va avea dintii inghesuiti. Si dintii inghesuiti se pot caria mai repede deoarece sunt mai dificil de igienizat.Dar toate aceste probleme ar trebui depistate devreme de catre medicul stomatolog si remediate: in cazul unei structuri slabe a dintilor se pot face fluorizari repetate si sigilari ale dintilor recent erupti, iar in cazul in care apar inghesuiri, se indica aparat ortodontic, care va alinia dintii.
6) ÎNTREBARE
Fetița mea are 12 ani și își dorește albire dentară. Se poate face?
RĂSPUNS AM
Nu se indica albire dentara la copii. Substantele chimice care se aplica pe dinti pentru albire pot afecta dintii.In cazul fetitei dvs se poate face detartraj, daca este cazul si periaj professional sau air-flow. Air-flow-ul presupune o curatare temeinica a depozitelor si coloratiilor de pe dinti folosind o pulbere care este aplicata pe dinti cu presiune mare.
7) ÎNTREBARE
Băiețelul meu are 4 ani și i-a apărut o carie pe dintele de lapte. Mergem la stomatolog să o plombeze?
RĂSPUNS AM
Da, este necesar. Maselutele de lapte ar trebui sa se schimbe mai tarziu – unele la 9-10 ani si altele la 11-12 ani. Si caria nu se poate vindeca de la sine.
8) ÎNTREBARE
Apar sau nu cariile din cauza dulciurilor? Nu i-am dat deloc băiatului meu și i-am explicat că o să ajungă să aibă probleme cu dinții, dar acum vede la mulți copii din jur și cere. O dieta bogata in dulciuri cu siguranta favorizeaza aparitia cariilor.
RĂSPUNS AM
Ar trebui sa incercati sa ii dati ceva dulce la masa principala, ca desert, nu ca gustare intre mese pentru ca atunci cand mancam putin secretia de saliva este mai scazuta si resturile alimentare raman pe dinti. In plus, ar trebui facuta foarte bine igiena dentara.
9) ÎNTREBARE
Când ducem copiii la dentist pentru sigilarea dinților?
RĂSPUNS AM
Cel mai frecvent se face sigilarea primilor molari permanenti, care apar la varsta de 6 ani. De asemenea, se mai recomanda sigilarea molarilor 2 permanenti care apar la varsta de 12 ani si, in anumite cazuri, la copiii cu risc mare la carie, se pot sigila si premolarii (la varsta de 9-11 ani).La unii copii mici, care au carii pe dintii din fata, se pot sigila si ultimele maselute de lapte.
10) ÎNTREBARE
Fetița mea de 5 ani a făcut carie între ultimele măsele jos. Stânga și dreapta… Mergem la stomatolog, pune plombe, dar cad mereu… De ce? Ce este de făcut?
RĂSPUNS AM
Probabil s-au pus de fapt niste pansamente (adica obturatii provizorii) pe niste cavitati incomplet realizate. Trebuie sa mergeti in continuare pentru ca medical sa poata finaliza tratamentul si sa aplice niste obturatii (sau plombe) de durata.
11) ÎNTREBARE
Este recomandata copiilor periuța de dinți electrica?
RĂSPUNS AM
Se recomanda periuta electrica mai ales in cazul copiilor cu nevoi speciale, care nu au manualitatea necesara unui periaj corect cu o periuta manuala. Este important de retinut insa ca la copilul mic periajul dentar trebuie efectuat de catre un adult (indiferent de tipul periutei dentare folosite), iar la copilul mai mare periajul dentar trebuie facut sub supravegherea unui adult.
12) ÎNTREBARE
Ce pasta de dinti și periuța este recomandata pentru un copil de 3 ani ?
RĂSPUNS AM
Periuta de dinti trebuie sa fie cu cap mic, rotunjit si peri moi. Pasta de dinti sa fie dintre cele recomandate pentru copiii sub 6 ani si sa contina fluor. Dar cel mai important este ca periajul dentar la aceasta varsta sa fie efectuat de catre unul dintre parinti de 2 ori pe zi si sa dureze cel putin 2 minute.
13) ÎNTREBARE
Buna seara! Fetita mea de 7 ani, la vârsta de 6 ani a pierdut incisivul 12, care nici după 1 an nu a fost înlocuit. Incisivul 22 a căzut si a si reapărut. Cauza si ce as putea face?
RĂSPUNS AM
Inteleg ca a cazut un incisiv lateral de lapte pe partea dreapta si nu a aparut inca cel permanent, iar pe partea stanga incisivul lateral permanent a aparut. In mod obisnuit, incisivii laterali superiori permanenti erup intre 8 si 9 ani. Problema se pune daca exista un decalaj intre dintii omologi mai mare de 6 luni. In acest caz ar trebui facuta o radiografie mare cu toti dintii (se numeste ortopantomograma) si asa se poate observa daca exista vreun motiv al decalajului in eruptia incisivilor laterali. Cauze pot fi mai multe: se poate ca incisivul lateral de lapte sa se fi pierdut mai devreme din cauza cariei sau datorita unui traumatism (acest lucru ar trebui sa il stie parintele) sau se poate intampla sa nu existe mugure al incisivului lateral superior permanent pe partea dreapta (acest lucru se observa pe radiografie). Cel mai simplu este sa duceti fetita la un control la medicul stomatolog si acesta va aprecia care este calea de urmat.
14) ÎNTREBARE
Ce pastă de dinți recomandați la copii cu carie de biberon?
RĂSPUNS AM
Pasta de dinti pentru copii pana in 6 ani, obligatoriu cu fluor.