Webinar: Dr. Arina Vinereanu, Medicul stomatolog este prietenul copilului tău!

Webinar: Dr. Arina Vinereanu, Medicul stomatolog este prietenul copilului tău!

Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie pediatrică, vă oferă înregistrarea celui de-al cincilea webinar al campaniei „Zâmbește pentru viitor”.

Citiți și răspunsurile oferite de Dr. Arina Vinereanu, Medic primar stomatolog, Doctor în Științe Medicale, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrica din România, părințior care au adresat întrebări înainte și în timpul webinarului.

 

 

 

 

Dr. Arina Vinereanu răspunde întrebărilor părinților

 

1) ÎNTREBARE
Ultimele două experiențe la stomatolog au fost traumatizante pentru cel mic. Cum îl conving să mergem din nou?

RĂSPUNS AV
Cuvântul „traumatizant” îmi spune multe. Acum depinde pentru ce a mers la stomatolog copilul.  Depinde ce înseamnă traumatizant pentru dv., cât de mic sau cât de mare este copilul. Este dificil să dăm un răspuns fără alte detalii, dar eu aș spune că este foarte probabil ca trauma să fie mai intens percepută de părinte decât de copil. Dacă părintele reușește să îi explice celui mic că vizita la dentist este pentru binele lui și spre a evita alte rele mai mari, o să reușească. Până la urmă contează și relația dintre părinte și copil pe lângă cea dintre copil și stomatolog.

2) ÎNTREBARE
Cum îl conving pe băiatul meu de 8 ani să se spele pe dinți mai mult de 10 secunde?

RĂSPUNS AV
Era bine să îl fi convins până acum. Copilul de opt ani are nevoie de ajutor să se spele pe dinți. Cred că îl puteți lăsa pe el să se spele cele 10 secunde pe care este dispus să le aloce, după care îl puteți spăla dv. Până la 10 ani, copiii nu au dexteritatea ca să se spele așa cum trebuie pe dinți. Puteți veni să definitivați treaba și totul va fi în regulă.

3) ÎNTREBARE
Am citit că alimentația în sarcină poate influența și dentiția copilului. Este adevărat?  Are legătură demineralizarea dinților cu ce mănânc în timpul sarcinii?

RĂSPUNS AV
Alimentația în sarcină poate influența dentiția copilului. Ca să se formeze bine, corect și sănătos, are nevoie de niște elemente: calciu, fosfor. E bine să aveți o alimentație bogată în lactate, proteine, dar nu cred că ne putem pune problema că se demineralizarează dinții copiilor. Părinților, în general, nu le place să li se spună că dinții copiilor se cariază. Preferă termenul de demineralizare. Nu se întâmplă lucrul acesta din cauza alimentației din sarcină. Dacă dinții au erupt așa cum trebuie, cu o structură sănătoasă, iar copilul este corect alimentat, adică suprimarea suptului din timpul nopții, nu ar trebui să facă probleme.

4) ÎNTREBARE
Cum protejăm dinții de lapte ai copilului?

RĂSPUNS AV
Îi protejăm printr-o igienă locală, adică prin periaj corect și prin igiena alimentației. Igiena alimentației, în prima copilărie și nu numai, atunci când apare nesuferită și urâtă și dătătoare de bătăi de cap – caria de biberon, igiena orală este esențială în protejarea sănătății dinților copiilor. Îl protejăm de traumatisme ducându-l devreme la medic. De asemenea, îl putem ajuta prin  renunțarea la suptul degetului, care va induce și va agrava în timp o anomalie care va predispune la traumatisme. Dinții, chiar și cei de lapte, trebuie protejați din mai multe puncte de vedere.

5) ÎNTREBARE
Mie îmi este foarte teamă să merg la dentist. Am avut întotdeauna probleme cu dinții și nu am avut cele mai grozave experiențe. Cum fac să nu îi transmit copilului aceste frici?

RĂSPUNS AV
Nu este bine să povestim copilului experiențele noastre de la stomatolog. Îi lăsăm pe cei mici să își trăiască propriile experiențe. Părintele este un model pentru copil și cel mic va tinde să urmeze acest model indiferent că este vorba de o urmare într-un sens pozitiv sau negativ. Mare atenție la împărtășirea propriei experiențe!

6) ÎNTREBARE
Recomandați anestezia în cazul unui copil fricos? Ce fel de anestezie?

RĂSPUNS AV
Depinde ce înțelegeți prin anestezie. Anestezia generală are indicații și contraindicații.  Anestezia generală sau sedarea profundă nu răspunde tuturor problemelor stomatologice. În niciun caz. Ideea de bază este să nu ajungem la o situație atât de complexă încât să necesite anestezie generală. Frica trebuie educată, iar copilul, încet, încet, prin experiențe pozitive, să nu aibă nevoie de anestezie generală. Dacă ne referim la anestezie locală, care anulează durerea la nivelul unui dinte sau grup de dinți pe parcursul tratamentului, da, este posibil să fie necesară. Medicul va stabili pe parcursul tratamentului ce tip de anestezie are nevoie copilul.

7) ÎNTREBARE
Cum aleg dentistul potrivit pentru copilul meu?

RĂSPUNS AV
Aici este foarte simplu. Alegeți un stomatolog pediatru, un dentist pregătit să lucreze cu copiii. Sunt câteva elemente importante, în afară de factorul comportamental, care trebuie avute în vedere, iar acum avem un număr mare de stomatologi pediatri în România.

8) ÎNTREBARE
De fiecare dată când mergem la dentist și îi plombează ceva, copilului îi vine să vomite. Ce e de făcut?
?

RĂSPUNS AV
Interesant dacă reflexul de vomă intervine în timpul sau după tratament. De obicei, reflexul de vomă este o formă de manifestare a anxietății. Cel mai potrivit ar fi să lăsăm stomatologul să gestioneze. El va ști să învețe copilul să respire pe nas, nu pe guriță atunci când se lucrează și va ști dacă este nevoie sau nu de formă de sedare.

9) ÎNTREBARE
De la ce vârstă folosim ața dentară la copii?

RĂSPUNS AV
Nu există o vârstă anume pentru ața dentară. Poate ar fi de util că pe la vârsta de 4 ani jumătate, cinci, între dinții de lapte apar niște spații sau în mod ideal apar aceste spații. Suportul osos crește și se pregătește să primească dinții permanenți care sunt mai mari. Nemodificându-și dimensiunile și osul crescând, apar niște spațieri între dinți. În spațiile acestea intră mâncare și, de multe ori, nu iese prea ușor. Există niște dispozitive speciale, ca un fel de praștie, cu o bucățică de ață dentară într-un suport de plastic, sub diverse culori și forme și, da, folosim așa dentară ca să nu apară cariile dentare care sunt greu de observat de către părinți.

10) ÎNTREBARE
Ce recomandați pentru un copil cu dizabilități? Cum am putea să îl împrietenim cu medicul dentist?

RĂSPUNS AV
Este o idee foarte bună să îl împrietenim cu medicul stomatolog și trebuie făcut cât mai devreme cu putință. Există medici stomatologi care au experiență destul de bogată în această direcție, dar cel mai important este ca medicul respectiv să dorească să lucreze cu stomatologul și, dacă afinitatea este reciprocă, sigur se va găsi și calea de cooperare. Există și situații speciale în care se poate recomanda sedare profundă, dar în majoritatea cazurilor se poate rezolva cu o prevenție eficientă și din vreme.

11) ÎNTREBARE
In perioada de eruptie dentara (1-2 ani) este indicat sa suplimentez aportul de calciu al copilului? Daca da, cati ml recomandati?

RĂSPUNS AV
Nu as recomanda supliment de calciu pentru dinti. Nu are legatura cu eruptia. Suplimentele de calciu (si vitamina D) se administreaza strict la recomandarea medicului pediatru, in masura in care acesta considera necesar pentru starea generala de sanatate a copilului.
Nu pot insa rata ocazia de a aminti cat este de important sa il culcati intodeauna cu dintii curati si sa nu ii dati nimic altceva decat eventual apa pe timpul noptii. Continutul in calciu al laptelui administrat noaptea in biberon din pacate nu va putea contracara efectul cariogen al aceluiasi lapte.

12) ÎNTREBARE
Baietelul meu are 5 ani si 5 luni. Ni s-a spus de catre medicul stomatolog ca are o eruptie precoce (se vad coltii molarilor). Ce sfaturi aveti in cazul eruptiei precoce a dintilor?

RĂSPUNS AV
La varsta aceasta nu cred ca putem vorbi de eruptie precoce, molarii primi permanenti erup in jurul varstei de 6 ani, iar tanarul dv se apropie de aceasta varsta, prin urmare fenomenul este firesc. As recomanda igiena foarte riguroasa, pentru ca in perioada eruptiei molarilor de 6 ani se intampla adesea sa patrunda resturi alimentare sub capusonul (“gluga”) de gingie care acopera partial coroana molarului. Neindepartate la timp, aceste resturi alimentare vor fermenta si vor crea un mediu acid care va duce foarte curand la carierea suprafetei ocluzale a molarului proaspat erupt. O idee foarte buna va fi si sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale cat mai curand dupa eruptia molarilor usor “grabiti”.

13) ÎNTREBARE
Fetita mea de 1 an si 5 luni a invatat deja ritualul periajului dimineata/ seara, insa, evident ca nu face foarte corect. La varsta aceasta, cam cat ar trebui sa insist cu periajul?

RĂSPUNS AV
Este FOARTE bine ca are deja format acest obicei. Periajul corect are mai putina legatura cu timpul alocat si mai multa cu efectul obtinut. Ar fi tare bine ca, dupa ce se spala ea, sa definitivati dumneavostra actiunea, asa incat dintii sa rezulte luciosi. Folositi o cantitate foarte mica (cat un bob de grau) de pasta cu fluor (1000 ppm) si insistati in zonele din vecinatatea gingiei fara sa puneti insa la incercare rabdarea tinerei domnisoare . Crearea unui “ritual” cu asocierea unui cantecel sau a unui personaj simpatic pot ajuta foarte mult.

14) ÎNTREBARE
Când se poate pune aparatul dentar la copil?

RĂSPUNS AV
Depinde de anomalia pe care o are. Uneori, chiar din dentitia temporara. Stomatologul pediatru va sti cand anume sa recomande un consult ortodontic si de multe ori interventia precoce, cu interceptia anomaliei in curs de instalare, va scuti copilul – dar si pe parinti – de tratamente mai laborioase si mai costisitoare.