Webinar: Dr Raluca Vacaru, Copilul tău merită un zâmbet sănătos!

Webinar: Dr Raluca Vacaru, Copilul tău merită un zâmbet sănătos!

Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie pediatrică, vă oferă înregistrarea primului webinar al campaniei „Zâmbește pentru viitor”.
Citiți și răspunsurile oferite de dr. Raluca Vacaru, medic specialist Stomatologie Pediatrică, părințior care au adresat întrebări înainte și în timpul webinarului.

 

 

Dr. Raluca Vacaru răspunde întrebărilor părinților

 

1 ÎNTREBARE: Ce pastă de dinți aș putea folosi pentru fetița mea de 3 ani care are demineralizare? Credeți ca faptul ca ea s-a născut prematur și i-am administrat supliment de fier ar fi cauza demineralizarii?

RĂSPUNS RV: Asociația Europeană de Stomatologie Pediatrică utilizarea pastei de dinți cu fluor de la apariția primilor dinți (în medie vârsta de 6 luni). Până la vârsta de 2 ani se aplică o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unei boabe de orez, între 2 și 6 ani se aplică o cantitate echivalentă cu o boabă de mazare, iar după vârsta de 6 ani, aproximativ 1-2 cm de pastă de dinți. Cel mai bine ar fi să consultați un medic stomatolog, care în urma anamnezei și evaluării clinice, poate stabili un diagnostic exact, și vă poate recomanda un tratament adaptat situației dumneavoastră. Înainte de a recomanda un tratament, trebuie stabilită cauza demineralizărilor.

2 ÎNTREBARE

Avem 2 copii, fetița are 6 ani, iar băiețelul are 1 an și 8 luni. De 1 an de zile ne confruntăm cu următoarea problemă: fetița are depuneri negre pe dinți, am făcut periaj profesional și detartraj de câteva ori, dar reapare foarte repede. Aceeași problemă o are și băiețelul chiar de la primii dinți aparuți, prezintă depuneri. Ne spălăm pe dinți foarte bine, dar fără rezultate. Cum putem scăpa de această problemă?

RĂSPUNS RV: Această colorație neagră apare în cazul unor copii, fiind determinată de o bacterie. Într-adevăr, de cele mai multe ori este dificil de eliminat și reapare la anumite perioade de timp. Ea poate fi îndepărtată prin periaj profesional realizat în cabinetul stomatologic. Frecvența apariției acestor depuneri negre va scădea pe măsură ce erup dinții permanenți.

3 ÎNTREBARE

Despre fiolele plasma quiton ce părere aveți? Băiețelul de 3 ani jumatate are carie intre cei 2 dinti din fața (s-a format o gaură) ce as putea folosi sa nu se carieze si mai rau? Fetita de 8 ani are 2 maselute cariate si de facut o extractie -as dori sa stiu daca este recomandat sa merg pentru a ii trata cariile la cabinetele unde este folosita metoda cu laser? (am citit ca este o metoda nedureroasa ). Efectiv refuză să mai mearga la medic deoarece de fiecare dată a avut dureri cand a fost nevoie sa ne prezentam la stomatolog.

RĂSPUNS RV: În privința suplimentelor alimentare, urmați indicațiile medicului dumneavoastră pediatru. Încă de la primele semne de carie dentară, este recomandat să consultați un medic stomatolog, indiferent de vârsta copilului. Cu cât interveniți mai devreme, cu atât mai bine. În urma anamnezei și evaluării clinice, medicul stomatolog poate stabili un diagnostic exact, și vă poate recomanda un tratament adaptat situației dumneavoastră. Tratamentul cu laser este mai puțin invaziv decât tratamentul clasic, fiind preferat de unii dintre pacienți. Pentru prevenirea apariției cariei, urmați recomandările privind igiena oro-dentară și adoptarea unei diete sănătoase.

4 ÎNTREBARE

La fetita mea de 5 ani 4 dințisori din fata i sau rupt

RĂSPUNS RV: Cel mai bine ar fi să consultați un medic stomatolog, care în urma anamnezei și evaluării clinice, poate stabili un diagnostic exact, și vă poate recomanda un tratament adaptat situației dumneavoastră. Înainte de a recomanda un tratament, trebuie stabilită cauza care a dus la pierderea dinților.

5 ÎNTREBARE

De la ce varsta se pot trata dinti înnegrită si măcinati ai copilului.

RĂSPUNS RV: Încă de la primele semne de carie dentară, este recomandat să consultați un medic stomatolog, indiferent de vârsta copilului. Cu cât interveniți mai devreme, cu atât mai bine!

6 ÎNTREBARE

Cum ar trebui să procedăm in cazul fetiței noastre de 4 anișori care nu doreste sa deschida gura la medicul dentist, desi se confruntă cu dureri si are 2 maselute sparte?

RĂSPUNS RV: Pregătirea pentru vizita la stomatolog începe de acasă. Este foarte important mesajul pe care îl transmitem celui mic și este bine să fim atenți ce cuvinte folosim. Recomand evitarea unor termeni precum frică, durere, înțepătură, injecție ș.a.m.d., pentru că pot crea niște așteptări nefondate copilului și îi provoacă o stare de anxietate, încă dinainte de a ajunge în cabinet. De altfel, este recomandat ca primele vizite în cabinetul stomatologic să fie de acomodare și de împrietenire, încă dinainte de a apărea o nevoie acută (carie dentară, traumatisme etc). Unii copii au nevoie de mai multe ședințe pentru a se împrietenii cu medicul stomatolog și în acest sens, tratamentele sunt introduse treptat, de la cele mai simple, cum ar fi periajul dentar, până la cele mai complexe, precum tratamentul cariei. Încercați un ritual: faceți din fiecare vizită la medicul stomatolog un motiv de bucurie, explicând copilului că fiecare dințișor este important și are nevoie să fie îngrijit și tratat pentru a putea avea un zâmbet frumos și sănătos, iar după fiecare consultație, petreceți timp cu cel mic, făcând o activitate care îi face plăcere. Chiar dacă la început este reticent, în timp se va obișnui cu medicul stomatolog și cu vizitele regulate.

7 ÎNTREBARE

Ce recomandati ptr mineralizarea dintilor? Exista vreo analiza pe care am putea sa o facemcopiilor pentru a vedea de ce se demineralizeaza dintii?

RĂSPUNS RV: Cel mai bine ar fi să consultați un medic stomatolog, care în urma anamnezei și evaluării clinice, poate stabili un diagnostic exact, și vă poate recomanda un tratament și investigații suplimentare, adaptate situației dumneavoastră. Înainte de a recomanda un tratament, trebuie stabilită cauza demineralizărilor. EAPD (Asociația Europeană de Stomatologie Pediatrică) recomandă utilizarea pastei de dinți cu fluor de la apariția primilor dinți (în medie vârsta de 6 luni), fluorul ajutând la mineralizarea dinților. Până la vârsta de 2 ani se aplică o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unei boabe de orez, între 2 și 6 ani se aplică o cantitate echivalentă cu o boabă de mazare, iar după vârsta de 6 ani, aproximativ 1-2 cm de pastă de dinți.

8 ÎNTREBARE

Fetita mea de 2 ani are pe dinti din fata incisivi sus ca un fel de depunere alba la bazaacestora,care nu se duce daca insist cu periajul. Ce as putea face?

RĂSPUNS RV: Cel mai bine ar fi să consultați un medic stomatolog, care în urma anamnezei și evaluării clinice, poate stabili un diagnostic exact, și vă poate recomanda un tratament adaptat situației dumneavoastră.

9 ÎNTREBARE

Am și eu o întrebare din ce cauza i s-auu rupt 4 dinți din fata, rămânând doar colții fiindcariati.

RĂSPUNS RV: Caria dentară evoluează și apar complicații dacă nu se intervine printr-un tratament corespunzător. Pe măsură ce se extinde caria la nivelul dintelui, structura acestuia este tot mai puțin rezistentă și în timp, dinții cedează și se pot fractura chiar și în timpul masticației.

10 ÎNTREBARE

Din ce cauza apar cariile la dinții de lapte? Ce periuța de dinți și ce pasta trebuie folosite la un copil de 1 an? Cum putem preveni apariția cariilor?

RĂSPUNS RV: Caria precoce a copilăriei (caria dinților de lapte) are un mecanism de apariție identic cariei dinților permanenți (ai adultului). Alimentele, și în special laptele în cazul sugarilor, rămân pe suprafața dinților. În absența unui periaj oro-dentar corespunzător, ce urmărește curățarea tututor dinților și gingiilor, aceste alimente sunt transformate de către bacterii în acizi, ce distrug structura dintelui și duc la apariția cariei dentare. Pentru a preveni caria precoce a copilăriei trebuie să realizăm igiena oro-dentară a copilului de la apariția primului dinte și să avem o dietă sănătoasă, prin evitarea produselor dulci sau care conțin zaharuri rafinate. Periuța de dinți destinată copiilor are o dimensiune mai mică și perii mai moi. În general pe eticheta produselor, fie că este vorba de periuța dentară sau de pasta de dinți, este scrisă grupa de vârstă căreia îi este recomandat produsul respectiv. Până la vârsta de 2 ani se folosește o cantitate echivalentă unui bob de orez, ulterior, de la 2 la 6 ani se aplică o cantitate echivalentă unui bob de mazăre. Pentru un efect anti-carie, este recomandat ca pasta de dinți să aibă în compoziție fluor.

11 ÎNTREBARE

Daca fierul este unul din factorii care provoacă carii si demineralizare? De ce se demieralizeaza dinții de lapte la copii de la varste foarte mici?

RĂSPUNS RV: Fierul nu este unul dintre factorii care provoacă carie dentară sau demineralizare. Demineralizarea este, de cele mai multe ori, primul semn al cariei dentare. Caria precoce a copilăriei (caria dinților de lapte) are un mecanism de apariție identic cariei dinților permanenți (ai adultului). Alimentele, și în special laptele în cazul sugarilor, rămân pe suprafața dinților. În absența unui periaj oro-dentar corespunzător, ce urmărește curățarea tututor dinților și gingiilor, aceste alimente sunt transformate de către bacterii în acizi, ce distrug structura dintelui și duc la apariția cariei dentare. Pentru a preveni caria precoce a copilăriei trebuie să realizăm igiena oro-dentară a copilului de la apariția primului dinte și să avem o dietă sănătoasă, prin evitarea produselor dulci sau care conțin zaharuri rafinate.

12 ÎNTREBARE

Cum putem interveni in cazul demineralizarii dintilor copiilor mici (1, 8 ani)? Putem continua cu alaptarea (noaptea)?

RĂSPUNS RV: O bună igienă oro-dentară și o dietă sănătoasă pot previni apariția demineralizărilor dentare și pot opri evoluția acestora. Igiena orală a bebelușului începe înainte de apariția primilor dinți, și urmărește curățarea gingiilor, a obrajilor și a limbii cu ajutorul unui tifon curat. Ulterior, după apariția dinților se poate trece treptat la utilizarea unor periuțe dentare, ce sunt adaptate categoriilor de vârstă. În acest sens, veți putea găsi în farmacii, diferite tipuri de periuțe dentare, pe a căror etichetă este scrisă grupa de vârstă recomandată. De asemenea, EAPD (Asociația Europeană de Stomatologie Pediatrică) recomandă utilizarea pastei de dinți cu fluor de la apariția primilor dinți (în medie vârsta de 6 luni). Până la vârsta de 2 ani se aplică o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unei boabe de orez, între 2 și 6 ani se aplică o cantitate echivalentă cu o boabă de mazare, iar după vârsta de 6 ani, aproximativ 1-2 cm de pastă de dinți. Alăptarea este esențială pentru o bună dezvoltare a copilului. În privința alăptării, cel mai bine este să urmați recomandările medicului dumneavoastră pediatru. După vârsta de 6 luni, când începe diversificarea alimentară a bebelușului, frecvența alăptării scade treptat, ajungând în timp să fie eliminată, în primă instanță, pe perioada nopții, și ulterior, pe perioada zilei să fie înlocuită de mese constând în alimente solide. Perioada de alăptare diferă pentru fiecare mamă și copil. Ceea ce trebuie să rețineți este că laptele aderă de suprafața dinților și dacă nu este îndepărtat, poate duce în timp la apariția cariei precoce a copilăriei. Laptele, la fel ca orice aliment, este transformat de către bacteriile cariogene în acid și astfel apar leziunile carioase. Cu atât mai mult, laptele rămâne pe suprafața dinților pe perioada nopții, când salivația este mai redusă și nu poate asigura autocurățarea dinții. De aceea este recomandat, ca după alăptare să încercăm să realizăm igiena oro-dentară a copilului, pentru a preveni apariție cariei dentare.

 

13 ÎNTREBARE

Dacă băiețelului meu i-au ieșit molarii inferiori la vârsta de 6 ani, trebuie să merg cu el la stomatolog pentru a-i sigila?

RĂSPUNS RV: Este recomandat să sigilați molarii cât mai rapid după erupția lor, tocmai pentru a îi proteja împotriva cariei dentare. În special în cazul molarilor de 6 ani este recomandată sigilarea, întrucât ei sunt mai greu accesibili periajului dentar și în primii ani după erupție sunt mai sensibili la atacul acid. Sigilarea dentară are multe beneficii. Cel mai important este faptul că nu mai permite retenția alimentelor și a plăcii bacteriene la nivelul șanțurilor și fosetelor, care sunt acoperite cu o peliculă de material. De asemenea, unele sigilante dentare pot conține în compoziție și fluor, ce amplifică efectul anti-carie.

14 ÎNTREBARE

Spalatul pe dinti cu bicarbonat este un mit ? Si daca nu de cate ori ar trebui sa ne spalam pe dinti cu bicarbonat ? Cat de ok este guma de mestecat dupa masa? Care este cel mai ok calmant cand te dor dintii ? Ce calmante naturale exista ptr durerea de dinti ? Multumesc

RĂSPUNS RV: Probabil ați observant că atunci când folosiți bicarbonat de sodiu sau sare de bucătărie pentru periajul dentar suprafața dinților este mai netedă și pare mai curată. Motivul este pentru că aceste substanțe sunt mult mai abrazive decât pasta de dinți utilizată în mod normal. Din păcate, utilizarea în mod frecvent a unor substanțe abrazive duce la distrugerea suprafeței dinților, aceștia devenind în timp mai sensibili. De asemenea, o dată cu afectarea dinților, și gingiile au de suferit, putând fi traumatizate și în timp să determine retracția acestora. Prin urmare, nu este recomandată utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru periajul dentar. Guma de mestecat poate fi utilizată după masă, în special când nu avem acces pentru a ne realiza igiena oro-dentară. Este recomandată mestecarea gumei pentru aproximativ 5, până la 20 de minute, timp suficient pentru stimularea salivației, ce va realiza o curățire a dinților. De asemenea, se recomandă evitarea gumelor de mestecat ce conțin zahăr în compoziție și optarea pentru variantele ce conțin xylitol. În privința medicației calmante, cel mai bine este să vizitați un medic stomatolog, care în urma consultului clinic și anamnezei, va putea să vă recomande tratamentul potrivit afecțiunii dumneavoastră.

15 ÎNTREBARE

As dori sa mai intreb cum putem imbraca dintii unui adolescent care are probleme dentare, desi mergem regulat la stomatolog. O plombita il tine cateva luni. Plomba ramane – dar maseaua se strica pe lateral. Ce imi recomandati in acest sens? Sta bine cu analiza calciului si cu analizele in general, fiind un copil fara probleme medicale.

RĂSPUNS RV: Există mai multe metode de a restaura un dinte, ce variază de la aplicarea unor obturații (plombe) până la aplicarea unor coroane dentare, ce îmbracă dintele în totalitate. Alegerea metodei și materialului de restaurare se face în funcție de situația clinică a fiecărui caz în parte, iar decizia este luată în urma unui consult stomatologic. Indiferent de metoda de restaurare, igiena oro-dentară trebuie respectată cu strictețe.